Note to DC Staff

Replacement Dwellings in the gifeeg Belt
Background - Planning Policy Guidance

- PPG2 states

“Para3.4 The construction of new buildings inside a Green Belt is inappropriate
- unless it is for the following purposes.........c..euce-..
- limited extension, alteration or replacement of existing dwellings (subject
to paragaph 3.6 below)” :

“Para 3.6 ‘The replacement of existing dwellings need not be inappropriate
providing the new dwelling is not materially larger than the dwelling it replaces.
Development Plans should make clear the approach local planning authorities will
take, including the circumstances (if any) under which replacement dwellings are
acceptable.” : ' :

The Solihull UDP 1997 states in Policy GB2 - Control of Development in the Green Belt
“The Council will not\pem‘.it development in the Green Belt except in very special
circumstances for purposes other than .........ccevue... ~
. - The replacement or limited extension of existing residential properties”.

- To seek better guidance, Planning Committee were asked to agree Supplementary Planning -
_ Guidance which was approved on 24 March 1997 (ratified by Council on 22nd April 1997).
That states o '

(a) There should be clear evidence that the building has been used or was capable of
being used as a dwelling currently or in the recent past.

(b) The dwelling should be sited on the existing footprint of the existing dwelling
unless there are any special circumstances why it should not.

(c) The lawful residential curtilage must be respected and maintained. If no such
curtilage exists then a reasonable but restricted curtilage must be defined.

(d) The new dwelling should be no more prominent than the existing dwelling and
should not encroach into the openness of the Green Belt.

(¢) The new dwelling should not be materially larger than the dwelling it replaces,
either in floor area, scale or massing. '

() Any new dwelling should follow principles set within the Council’s Rural Design
Guide.

(g) The Council will withdraw permiﬁcd development righfs to extend the new
property. ' '
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